Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Kft alapítás törzstőke márc. 15-től - 0 forinttal, vagy 3 millióval ?
2014.3.28 19:51:37


Rengeteg tévhit kering a kft alapítás új szabályozásával összefüggésben. Amint ismert már a híradásokból, hogy a kft alapítás során megadható legkisebb törzstőke minimum az három millió forint lett 2014. március 15-től kezdődően.

Ezt nagyon sokan félreértik, és kétségbesnek, még az esetleges kft alapítási szándékukat is sutba dobják, mondván, hát ők nem tudnak kft-t alapítani, mert nincs erre most szabad három millió forintjuk. 

Nem is kell, hogy legyen! Az alábbiakban összeszedtük a kft törzstőke, jegyzett tőke legfontosabb szabályait a tisztánlátás miatt:

  1. Amint tudunk már, hogy az új Ptk. kimondja, kft törzstőke nem lehet kevesebb, mint három millió forint
  2. A törzstőke lehet pénzbeli, és nem pénzbeli hozzájárulás egyaránt, akár 100 %-ban lehet apport, pl. ingóság, gépkocsi, ingatlan stb.
  3. ÚJ - KEDVEZŐ LEHETŐSÉG! Lehetősége van arra, hogy - ha nincs ennyi pénze - bármekkora összeget rendelkezésre bocsásson kft alapítása esetén, akár NULLA forintot is (ez persze nem szerencsés eset)
  4. Pénzbeli hozzájárulás esetén: Amennyiben a kft alapításnál a törzstőke felénél kisebb összeget bocsátanak alapításkor a társaság rendelkedésére, úgy egy éven belül rendezniük kell a fenmaradó hányadot. Ha pedig a felét, vagy annál többet bocsátanak a cég rendelkezésére, egy évnél hosszabb határidőt is megállapíthanak a fennmaradó rész rendezésére.

Ha a felénél kisebb összeget fizetnek be, vagy egy éven túli határidőt adnak meg a rendezésre, akkor felelnek a tagok a céges tartozásokért a magánvagyonukkal, a be nem tett összeg erejéig, illetve nem vehetnek fel osztalékot. 

Az osztaléktilalom az egész társaságot, pontosabban fogalmazva minden tagot sújt, tehát azt is, aki esetlegesen már rendezte a törzsbetétjét 100%-ban. A felelősség elve eltér az osztalékszabályozástól, hiszen az a tag, aki rendezte már a társaság felé az alapításkor vállalt hozzájárulását, az nem felel a magánvagyonával, tehát a felelősségi szabályok nem egyetemlegesek sújtják a tagokat.

 

Nem pénzbeli hozzájárulás (apport) esetén


Egyszemélyes kft alapítása esetében, az apportot teljes egészében rendelkezésre kell bocsátani.

Többszemélyes kft alapításakor pedig, amennyiben az apport értéke eléri vagy meghaladja a törzstőke felét, azt a cégbejegyzési kérelem benyújtásáig teljes mértékben a társaságnak át kell adni. Rendelkezhetnek úgy a társaság alapítói, hogy három év alatt rendezhetik az apportot, ennél hosszabb idő kikötése azonban semmis.

Amennyiben a tag az előírt időpontig nem rendezi a vagyoni hozzájárulását, úgy az ügyvezetés 30 napos határidővel felhívja a figyelmét a mulasztásra, majd 30 nap eredménytelen elteltével a tag tagsági jogviszonya megszűnik, a határidőt követő napon.

 

Összefoglalva


Amennyiben valakinek nincsen szinte egyetlen forintja sem  is elérhető számára a kft alapítása, nyugodtan alapíthat kft-t, három millió forint törzstőkével, vagy apporttal, vagy pedig későbbi készpénzbefizetéssel. A jegyzett tőke kft alapításkori megadása, és a pénz azonnali befizetése nem feltételenül kell, hogy összekapcsolódjon. Az apport értékét a társaságot alapító határozza meg, ennek valósnak kell lennie. Igyekezzünk úgy kft-t alapítani, hogy maximum egy évet vállaljunk be a hiányzó rész teljesítésére, illetve legalább a törzstőke felét rendezzük alapításkor, az osztalékkivét tilalmának és felelősség elhárítása miatt. Ha nem áll rendelkezésünkre sok készpénz, akkor nyugodtan használjuk ki az apportálás lehetőségét, ezzel is növelve az alapításkori rendelkezésre bocsátott értéket, és csökkentve e nagatív szankciókat.

Bizonyos szempontból könnyebb most a kft alapítása, hisz eddig többszemélyes kft esetében alapításkor 250 ezer forintot rendelkezésre kellett bocsátani, ma egyetlen vas nélkül is meg lehet ezt tenni, a másik oldala dolognak a felelősség és osztalékkivételi tilalom az új szabályozás miatt, melyet, mint említettük elkerülhetünk, ha legalább a törzsbetét felét rendezzük, ill. nem toljuk ki a befizetést több, mint egy éven túlra. Kft alapítás előtt, mindenképp részletesen beszéljük át könyvelővel, ügyvéddel az alkalmazott módszert, sokszor több lehetősége, mozgástere van a kft-t alapítóknak, mint azt akár ezekből a sorokból leszűrnék.

 


Ha kérdése lenne kft alapítással kapcsolatban hívja a 00 36 30 386 2070-es vagy a 00 36 1 235 0566-es telefonszámot!Amenyiben kérdése lenne a kft alapítással összefüggésben nyugodtan hívja a 06 (30) 386 2070-es vagy 06 (1) 235 0566-os telefonszámot, állunk készséggel rendelkezésére.

 

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás, kft alapítás, bt alapítás a weboldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani más  cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, cég eladás-átruházás, cégforma váltás, átalakulás, végelszámolás-cégmegszüntetés) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014, cég alapítása Budapesten, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése