Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Kft alapítás 2012 - változások 1.
2012.1.14 9:19:48


A 2012-es év sok újdonságot hoz a kft alapítás metódusában, a változások legtöbbje 2012 március elsején lép életbe. A Parlament a március elsején életbe lépő változásokat 2011. december 23-án este fogadta el. Azonban az adózás rendjéről sz. törvény több ponton is megváltoztatja az összes cégbejegyzés, így a kft alapítás rendjét is. Az adótörvények életbelépésének hatályosulása 2012. január elseje.

2012. január elsejétől a legfontosabb gyakorlati változások:

1. A kft alapítás során nem csak a vezető tisztségviselőknek, hanem a létesítő okiratot aláíró tagok adóazonosító jelének megadása is kötelező. Ez az információ az adóregisztrációs eljáráshoz nélkülözhetetlen, amit a NAV hivatalból bonyolít le, miután a társasági szerződést, alapító okiratot ellenjegyző ügyvéd a beadványát megküldte a bírósághoz. Ez mellett kötelező megadni a tagok, vezető tisztségviselők születési adatait is. A cégjegyzékben feltüntetni azonban nem kötelező.

2. Kft alapítás után a bejegyzési határidő kitolódik: az eddigi szabályok szerint a cégbíróság a beadástól számított egy órán belül határozott a cégbejegyzésről. Ez akkor volt igaz, ha a beadvány hétköznap 9-től 15-ig érkezett a cégbírósághoz, kivétel a péntek, amikor a beadvány zárás 12 óra volt. Az adóhatóság az adószámot pillanatok alatt megállapította, mindenféle előzetes jogi vizsgálat nélkül, még a cégbejegyzés előtt. Most mind a tagok, mind pedig a vezető tisztségviselők leellenőrzésre kerülnek. Ezek után adja ki a NAV a cégbíróságnak a bejegyzendő cég adószámát. További változások lépnek életbe március 1-től, amelyek még jobban lassítják az kft alapítás utáni bejegyzési aktust.

3. Új eltiltási szabályok - ki nem kaphat adószámot – így ki nem alapíthat céget (A Gt. 23. §-ának tiltó szabályai mellett)?
Leegyszerűsítve, kivonatolva három adózói kör:
-    aki tag (50%-ot meghaladó részesedéssel) vagy vezető tisztségviselő volt öt éven belül olyan cégben, amely jogutód megszűnt és 15 milliós vagy bizonyos esetekben 30 millió forintos adótartozást hagyott maga mögött. Ez a jogviszony lehetett akár egy nap is.
- aki meglévő másik olyan cégben tag (50%-ot meghaladó részesedéssel), vezető tisztségviselő, vagy volt akár egy napig is tag, vezető tisztségviselő, amely cégnek 180 napja lejárt 15 millió forintos, vagy a nagy adózói körű adózóknál 30 milliós adótartozása van. A tagsági, vezető tisztségviselői jogviszonynak a 180 napos adótartozás keletkezésekor kellett fennállnia.
-    olyan cégben tag (50%-ot meghaladó részesedés), vagy vezető tisztségviselő, vagy volt tag , vezető tisztségviselő, amelynek adószámát törölték jogerősen. A jogviszonynak a jogerős törlés napján, vagy azután kellett fennállnia.

Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor valaki önhibáján kívül került olyan helyzetbe, hogy cége bekerült a adóregisztrációs eljárás „tiltott zónájú” adózói körébe.
A NAV elutasító határozata ellen lehet fellebbezni, az adózás rendjéről szóló törvény részletesen körülírja, hogy mit kell bizonyítania az adózónak. Természetesen addig adószámot a cég nem kaphat, amíg az adóhatóság ide vonatkozó eljárása tart.

Már elképzelhetetlen az a gyakorlat, ami 2012. január elseje előtt bevett volt. Korábban, ha valaki aláírta a kft alapításával összefüggésben keletkezett iratokat, nagyjából 1-2 órán belül akár bejegyzett cége lehetett. 2012. január elsejétől a kft alapítás a bejegyzésig legalább egy napot, de átlagosan nagyjából 2-3 napot vesz igénybe. Ez a határidő lehet akár nyolc, kilenc nap is akár, ami elég ritka lesz, de elméletileg előfordulhatnak ilyen esetek az Adózás rendjéről sz. törvény adóregisztrációs fordulatai szerint.

Gálusz Gábor

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás, kft alapítás, bt alapítás a weboldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani más  cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, cég eladás-átruházás, cégforma váltás, átalakulás, végelszámolás-cégmegszüntetés) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014, cég alapítása Budapesten, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése