Cégalapítás 2015, cégmódosítás 2015, kft alapítás 2015, könyvelés és székhelyszolgáltatás Budapest hírek.
Nem pénzbeli hozzájárulás kft alapítás esetén
2012.4.16 0:05:45


Apport értéke, értékelése

Az apportot nem kötelező semmilyen külső szakértővel, értékbecslővel, könyvvizsgálóval értékeltetni. Az értéket a tagok maguk állapítják meg, nyilván konszenzus, egyetértés szükséges, hisz enélkül nem lehet kft-t alapítani, nem jön létre a cég. Az értéket a tagok maguk állapítják meg, és a többiek pedig elfogadják – a kontrollt, tehát a többi tag gyakorolja, mellyel kapcsolatban komoly felelősségük is van, amely lehet akár korlátlan felelősség is. (Gt. 13. § (4)). Eszerint a jogszabályhely szerint, azok a tagok, akik kft alapításkor magasabb értéken fogadták el az apport értékét, öt évig felelnek az ebből eredő károkért korlátlanul saját vagyonukkal. Tehát nem csak a valótlan értéken szolgáltató tag felel, hanem a valótlan értéket jóváhagyó, elfogadó többi tag is!

Ha a tagok kft alapításkor nem vettek igénybe könyvvizsgálót (ez a legjellemzőbb) az értékeléskor, akkor nyilatkozniuk kell kft alapítással egyidejűleg arról, hogy milyen szempontok alapján értékelték az apportot.

Apport teljesítési határideje

A társasági szerződésnek, létesítő okiratnak kft alapítás esetén azt is kell tartalmaznia, hogy mikor és hogyan bocsájtják rendelkezésre a szolgáltatott apportot, nem pénzbeli hozzájárulást. Nyilván a tagok által vállalt kötelezettségeknek meg is kell történniük reálisan, ez hitelezővédelmi szempontból is nagyon fontos. Fontos előírás, hogy a kft alapításkor vállalt apportszolgáltatás alól nem lehet adni később felmentést a tagoknak, tehát azt mindenképp rendelkezésre kell bocsájtani. Beszámításnak helye nincs. A nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatását a törvény eltérően állapítja meg a pénzbeli hozzájáruláshoz képest.

Amennyiben azt apport mértéke meghaladja a jegyzett tőke 50%-át, azonnal alapításkor rendelkezésre kell bocsátani. Ha nem haladja meg, akkor elég alapítástól számított három éven belül. A teljesítéskor az ügyvezetőnek annak megtörténtét be kell jelentenie a cégbíróságra.

Az apport teljesítésének módja

Ingóságok esetében a Polrági Törvénykönyvben szabályozott módon az átruházási jogcím mellett az adott dolog átadása is szükséges, azaz a társaságnak birtokába kell kerüljön fizikailag.

Ingatlan esetében az egyébként szokásos ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzés által történő tulajdonjogkeletkeztető konstitutív hatály nehézkes, kivitelezhetetlen, mivel a cég még eleve nem is létezik, így a földhivatali bejegyzés sem történhet meg. Ezért elég csak a bekebelezési engedélyt kiadni, illetve birtokba adnia a tagnak a társaság számára az ingatlant. Más egyebet nem tehet.

Teljesítés elmaradása

Ha az apportot – azt a részt, amit alapításkor kötelező rendelkezésre bocsátani – a tag szolgáltatta a cégnek, be sem adhatja az ügyvéd a kft alapításkor az iratokat.

Amennyiben határidős apport szolgáltatást ír elő a társasági szerződés, és azt a tag határidőben nem teljesítette, a tagsági jogviszonya megszűnik a cégnél. (ez maximum három év lehet, de megállapodás kérdése) A felszabadult üzletrészt értékesíteni kell. Az ebből származó bevétel, kell, hogy biztosítsa a társaság számára az elmaradt teljesítésből származó „veszteséget”.

 

Központi irodánk 1027 Budapest, Bem Rakpart 50. sz. alatt


  Cégalapítás, kft alapítás, bt alapítás a weboldal fő profilja és igyekszünk hatékony segítséget nyújtani más  cégjogi eljárásokkal kapcsolatban is (cégmódosítás, cég eladás-átruházás, cégforma váltás, átalakulás, végelszámolás-cégmegszüntetés) Elérhetőségeinken kérhet időpontot konzultációra. Kérje szakembereink segítségét!

Tekintse meg hírportálunk főoldalát, magyarország leglátogatottabb cégalapítási és cégeljárási weblapját!

Cégalapítás 2014, cég alapítása Budapesten, kft cég alapítása, cégalapítás olcsón, cégalapítás feltételei, cégalapítás menete        Cégmódosítás, cégmódosítás olcsón, cég módosítása ingyen, céges változtatások        Kft alapítás, kft alapítása, kft alapítás feltétele, kft alapítás menete        Ingyen cégalapítás elérhető csomagban, cégalapítás ingyen        Könyvelés szakértőkkel és garanciával, könyv vezetés, bérszámfejtés        Székhely, székhely szolgáltatás, cég székhely igénylése